INTERNET STANDARD
Szukaj
LOGOWANIE
Moje konto
Zaloguj się
Nowy użytkownik
WYDARZENIA
Wiadomości
Z pierwszej linii
Badania internetu
Megapanel PBI/Gemius
E-biznes od kuchni
SEM
Agencje interaktywne
Ludzie internetu
Wywiady
Sondy
BAZA WIEDZY
Baza wiedzy
Nowość
KONFERENCJE
e-commerce 2010
Nowość
TechStandard 2010
Nowość
Internet 2K10
SEM Standard 2010
adStandard 2010
communityStandard
2009
e-commerce 2009
Internet 2k9
mediaStandard 2009
adStandard 2009
communityStandard
2008
e-commerce 2008
Internet 2k8
SEM 2008
mediaStandard 2008
e-commerce 2007
adStandard 2007
Internet 2k7
Klienci 2.0
Internet 2k6
RAPORTY
Internet 2k10
Nowość
adStandard 2010
e-commerce 2009
e-commerce 2007
Digital Landscape:
Poland 2008
Internetowe oblicza:
Ukraina
eCommerce 2006
Klienci 2.0
WARSZTATY
StudyStandard:
Jak skutecznie
reklamować się
w internecie
StudyStandard:
SEO/SEM dla
Administracji
Państwowej

Nowość
SUBSKRYPCJA
Agencje Interaktywne
Wydarzenia
Przegląd prasy
Konferencje IS
  Wersja:
html  txt
O subskrypcji

Więcej newsletterów IDG.pl






  RSS Wiadomości  
Ból głowy od Polskiego Rejestru Internetowego
16 listopada 2005, 15:01:30
Ta sprawa wymaga wyjaśnień krok po kroku, inaczej łatwo się pogubić. Nieuczciwa firma z Niemiec wysyła list z Czech prosząc o uzupełnienie danych w formularzu rejestracyjnym Polskiego Rejestru Internetowego. Dane wpisują urzędy gminne i wojewódzkie, kilka uniwersytetów, jednocześnie stając przed koniecznością uiszczenia ponad 10 tysięcy złotych opłaty za wybrane przez siebie słowa kluczowe w ciągu trzech lat. Drugi wątek: do skrzynek pocztowych trafiają ostrzeżenia przed wpisem do tego rejestru od Grupy Adweb. Ostatecznie o wielu próbach wyłudzenia nikt nie informuje, ale to mogło się wydać szczególnie bezczelne, więc bierzemy to za dobrą monetę. Trzeci wątek: linki, które mają prowadzić do kolejnych informacji o wyłudzeniach, prowadzą do WebParku.
Magdalena Górak
 Narzędzia
Wersja do wydruku
Wyślij pocztą
Skomentuj tekst
AudioBot - odsłuchaj materiałAudioBot - odsłuchaj materiał
 Zobacz też:
Prawda

Prawda jest taka, że firma DAD Deutscher Adressdienst GmbH wyłudziła od co najmniej kilkudziesięciu polskich instytucji i firm sporo pieniędzy.

Przyszłe ofiary wyłudzenia otrzymują list, którego nadawca zachęca by uzupełnić formularz rejestracyjny aktualnymi danymi prowadzonej przez przedsiębiorcę firmy lub instytucji. Kolejnym krokiem koniecznym w rejestracji jest odesłanie go faksem na podany w liście numer lub przesłanie go w załączonej kopercie na zamieszczony na niej adres.

List od DAD Deutscher Adressdienst  Kliknij, aby powiększyćList od DAD Deutscher Adressdienst Nadawca listu zachęca również do podania trzech słów kluczowych, - na podstawie których zainteresowani będą mogli znaleźć Państwa w Rejestrze Internetowym. Swą prośbę motywuje następująco: - Tylko wówczas Rejestr Internetowy będzie zawierał zawsze aktualne informacje na Państwa temat.

Do tego momentu list wygląda zwyczajnie, ale na tym się nie kończy. Otóż, aby wskazane przez nas słowa-klucze były w Rejestrze uwzględnione, żąda się potwierdzenia ich własnym podpisem, co sprawiłoby, że odesłany list bedzie miał charakter ważnej prawnie umowy.

Często kwintesencja umowy tkwi w tym, co napisane jest drobnym drukiem na końcu. A tam znajdziemy informację, że za tego typu usługę trzeba zapłacić 858 euro rocznie, co przy przymusowym trzyletnim okresie trwania zlecenia daje 2574 euro, czyli ponad 10 tysięcy złotych.

Ofiary

Instytut Biocybernetyki i Inżynierii Biomedycznej z Warszawy, Ipsos Polska Sp. z o.o., Muzeum i Instytut Zoologii PAN w Warszawie, Uniwersytet Gdański, Uniwersytet Marii Curie-Sklodowskiej w Lublinie, Wyższa Szkoła Zarządzania The Polish Open University z Warszawy.

Urzędy Gminy w Skoroszycach, Skierbierszowie, Lagowie, Trzciannem, Urząd Miasta i Gminy Bystrzycy Kłodzkiej, Opatowa, Urząd Miejski w Słubicach.

Lux Med z Warszawy czy Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kaliszu.

Na stronie rejestratora można łatwo sprawdzić, kto jeszcze.

Walka

Walka o odzyskanie pieniędzy czy zerwanie umowy będzie trudna. Wypowiedzenie należy zgłosić z trzymiesięcznym wyprzedzeniem.

Ponieważ siedziba firmy mieści się w Hamburgu, to niemieckie sądy będą rozpatrywać wszelkie skargi i zażalenia. Koszty sądowe są tam odpowiednio wyższe. Wielu może przez to pozostać przy podpisanej umowie z wygodnictwa.

Oszust jakich wielu

Tak skomentował informacje o oszustwie Maciej B. Na forum egospodarka.pl. - Ludzie! Takich ofert krąży po Polsce i po świecie miliony. "Bezpłatny" wpis do katalogu, wygrałeś nagrodę na najlepszego przedsiębiorcę itp itd. Naprawdę nie ma się czym podniecać ;-) - napisał.

Wiele zapewne osób odnalazło w elektronicznej skrzynce pocztowe list od Grupy Adweb, właściciela serwisu 2be.pl, który oferuje hosting, serwery czy konta WWW. W liście, który trafił tez do redakcji Internet Standard można było przeczytać ostrzeżenie o nieuczciwym rejestratorze, a na końcu znaleźć odnośnik do strony obrona6.webpark.pl.

Ku naszemu zaskoczeniu na znajdziemy tej stronie informacji o Polskim Rejestrze Internetowym, lecz o podstępnej umowie na publikację reklamy w EUROPEAN CITY GUIDE.

Co najdziwniejsze, związku jednego oszustwa z drugim nie potrafi wyjaśnić sam nadawca listu z ostrzeżeniem przed Polskim Rejestrem Internetowym.

Bartłomiej Juszczyk, Grupa Adweb wyjaśnia wątek linkowania do strony o innym oszustwie ...
Niestety nie znamy powiązań tych dwóch organizacji - z postów w Internecie wynika, że bardzo możliwym jest, iż ów Polski Rejestr Internetowy, po prostu skopiował pomysł na oszustwo od ECG. Informację do Państwa przesłalismy gwoli ostrzeżenia Użytkowników Sieci, jako że jednego dnia kilkudziesięciu naszych Klientów zaczęło wypytywać o Rejestr.

Dziwne

Co równie dziwne linki, które mają prowadzić do artykułu w Rzeczpospolitej czy archiwum ciekawych maili o sprawie napisanych już przed rokiem, prowadzą do serwisu WebPark, w którym Wirtualna Polska oferuje swój hosting i umożliwia rejestrację domeny.

Gdy skopiujemy skrót do adresu, jaki jest pod hiperłączem, to okaże się, że nie jest to strona WebParku, ale prawdopodobnie strona kogoś, kto ją kiedyś założył na WebParku.

Jeżeli jakąś strona kiedyś istniała, a już nie istnieje, to wtedy kieruje na tzw. stronę błędu, która może być osobną stroną, albo też stroną główną usługodawcy, w tym przypadku WebPark.

Bezpieczne wnioski

Promocja, na jaką mogą liczyć firmy, które zgłoszą się do Rejestru jest marna. To w zasadzie trudna w nawigacji lista, którą możemy odnaleźć pod wyżej adresem www.dad-addresses.com. Nic więcej. Dość droga w tym kontekście.

Wniosek pierwszy: naiwnych znajdziemy wszędzie, też na uniwersytetach.
Wniosek drugi: bałagan w internecie sprzyja linkowaniu nie tam, gdzie by się chciało.

Udostępnij na Facebooku! Wykop to Dodaj do Twittera! Dodaj do Blip! Dodaj do Flakera!

Komentarze

Redakcja Internet Standard nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.

pecet

  • ocena: 4
  • IP: 84.40.168.84
  • 16-11-2005, 18:46

W dziale Communication Polskie Książki Telefoniczne i Ośrodek Techniki TPSA z Lublina.

Mnie jednak najbardziej rozbawiło to, że znalazłem w Computer kilka firm w tym SAP Polska (list był po niemiecku więc odpisali?). Fatalne świadectwo dla pracujących tam informatyków.

arekm

  • ocena: brak oceny
  • IP: 83.25.144.13
  • 16-11-2005, 22:49

Niemal oczywiste jest, że spora ilość znanych tam firm czy instytucji żadnych umów nie podpisała ani za nic nie płaciła. Oszust napewno wpisał te firmy ,,na wabia'' by się uwiarygodnić.

mcey

  • ocena: brak oceny
  • IP: 195.80.229.18
  • 17-11-2005, 11:33

"A tam znajdziemy informację, że za tego typu usługę trzeba zapłacić 585 euro rocznie, co przy przymusowym trzyletnim okresie trwania zlecenia daje 2574 euro, czyli ponad 10 tysięcy złotych."

Czyżby zmieniła się matematyka? Coś tu się chyba nie zgadza.

Redakcja

  • ocena: brak oceny
  • IP: 193.219.28.146
  • 17-11-2005, 12:33

do mcey: rzeczywiście przestawiły się nam cyfry. Roczna "promocja" kosztuje nie 585, lecz 858 Euro. Za ten błąd przepraszamy. Reszta wyliczeń się zgadza.

rutek

  • ocena: brak oceny
  • IP: 83.17.2.102
  • 13-02-2006, 08:25

Jezeli ktos ma jeszcze to pismo bardzo prosze o podeslanie drugiej strony samej umowy. Potrzebuje informacje co jest w paragrafach na tej drugiej stronie

Dzieki
rutekp@moja-poczta.com.pl



Najnowsze wiadomości



POLECAMY