Filtrowanie YouTube'a

YouTube da użytkownikom więcej kontroli nad zamieszczonymi tam materiałami: zarówno filmami, jak też komentarzami użytkowników.

Google zdecydowało się na udostępnienie osobom korzystającym z YouTube'a na filtrowanie zamieszczanych tam treści. Dotyczy to zarówno filmów, jak i komentarzy mogących zawierać obraźliwe sformułowania czy wulgaryzmy.

Aby rozpocząć korzystanie z trybu bezpiecznego trzeba go ręcznie włączyć. Opcja umieszczona jest u dołu strony. Po jego aktywacji nie będą się wyświetlać filmy oraz materiały kontrowersyjne. Funkcja ta pozwoli uchronić dzieci przed nieodpowiednimi treściami, choć jak przyznaje Google, do którego należy serwis Youtube, nie jest niezawodna.

"Funkcja nie jest skuteczna w 100 procentach, jednak nieodpowiednie treści są wykrywane i filtrowane na podstawie zgłoszeń członków społeczności oraz innych informacji" - takie ostrzeżenie można zobaczyć podczas uaktywniania w serwisie trybu bezpiecznego.

Informacje o nowej funkcji zamieszczono na blogu YouTube.

Tak działa tryb bezpieczny na YouTubie:

Dołącz do dyskusji
Bądź pierwszy i zostaw komentarz.