Allegro ukryje nazwy kupujących

Od 23 lutego loginy Użytkowników dokonujących zakupów za pośrednictwem serwisu Allegro będą widoczne wyłącznie dla stron transakcji. Przyjęte rozwiązanie ma przyczynić się przede wszystkim do zwiększenia komfortu i bezpieczeństwa zakupów w największej polskiej platformie e-commerce.

Na listach ofert kupna loginy użytkowników będą zamaskowane - osoba przeglądająca aukcje zobaczy tylko pierwszy i ostatni znak pełnej nazwy, rozdzielone wielokropkiem.

Tak jak dotychczas przy loginach będą widoczne gwiazdki za punkty w systemie komentarzy oraz oznaczenia dodatkowe: Junior, kopertka, Super Sprzedawca i Firma. Całą nazwę i niezbędne dane zobaczą wyłącznie strony bezpośrednio zainteresowane transakcją, czyli Sprzedający i Kupujący.

- Anonimizacja loginów ma za zadanie przede wszystkim ochronę prywatności i zwiększenie komfortu zakupów w serwisie. Dzięki anonimizacji osoby niepowołane nie będą znały naszej listy zakupów - przekonuje Mikołaj Paczkowski z Działu Bezpieczeństwa Allegro - Nie bez znaczenia w całej zmianie jest także aspekt bezpieczeństwa. Wprowadzając nowe rozwiązanie ograniczamy ilość niechcianej korespondencji przesyłanej do naszych Użytkowników. Planowane zabezpieczenie przyczyni się również do wyeliminowania zjawiska podszywania pod Sprzedającego - dodaje Paczkowski.



W związku z ukryciem nazw Kupujących zostanie usunięty link "Wyślij e-mail do kupujących" oraz dane zwycięzców ze strony zakończonej aukcji. Ponadto zanonimizowany login nie będzie, jak dotychczas linkował do karty Użytkownika.

Nie jest to pierwszy raz, gdy Allegro stawia na ukrycie danych swoich użytkowników. Podobnie stało się, gdy na platformie pojawiła się kategoria "Erotyka". Wraz z nową kategorią użytkownikom zaproponowano częściową anonimizację nazw przy zakupie przedmiotów z nowej kategorii. Oznacza to, że po zakupie na stronie nie jest widoczna nazwa Kupującego.

Nowe rozwiązanie obejmie szczegóły wszystkich ofert sprzedaży w tym także aukcji specjalnych oraz charytatywnych. Bez zmian pozostanie natomiast dotychczasowy wygląd kart komentarzy poszczególnych użytkowników.

Dołącz do dyskusji
Bądź pierwszy i zostaw komentarz.